Köksväxter

Köksväxter pdf

Gurka

Gurka är mycket tacksamt att odla och en klar favorit bland barnen! Slanggurka, både vanlig och mini, odlas i växthus eller annan skyddad plats. Frilandsgurka och västeråsgurka kan odlas ute, men helst på varm och skyddad plats i trädgården. Gurka är snabbväxande och vill ha mycket näring. Jorden ska därför vara av bra kvalitet och näringsrik, vi rekommenderar yrkesodlarjord eller urnjord. Gurkplantan kan planteras i kruka, bädd eller direkt i en jordsäck (se till att göra hål i botten!). Ju större jordvolym desto bättre tillväxt och lättare att passa med vattning.

Plantera gurkplantan ytligt, med stammen på samma nivå i jorden som i försäljningskrukan, den så kallade rothalsen är känslig för jord- och vattenstänk.

Sätt en stödkäpp eller bind ett snöre i taket som du fäster längst ner på plantan. Efterhand som gurkan växer så snurrar du fast plantan eller fäster den vid käppen. Bildas för många gurkor kan du behöva gallra bort några. Sidoskott kortas in eller klipps bort, det räcker oftast med en huvudranka! Vattna rejält när jorden börjar torka upp och gödsla regelbundet med till exempel EKO Allgödsel eller Bioväxt.

 

 

Tomat

Oj så många kul tomater det finns! Det är en ren symfoni av färger, storlekar och smaker. Det finns sorter både för odling i växthus och utomhusodling. Ute bör de stå på varm och skyddad plats.

Tomater går utmärkt att odla i kruka, men i bädd eller direkt i säck går också bra. Jorden ska vara lätt och mullrik, lagom gödslad. Vi rekommenderar yrkesodlarjord Tomater ska planteras djupt, 10 cm av stammen bör vara under jord, då bildas extra rötter från stammen och plantan blir då stadigare. Sätt en stödkäpp eller bind ett snöre i taket som du fäster längst ner på plantan. Efter hand som tomaten växer snurrar du fast den eller binder fast den vid käppen.

På vanliga tomater nyper eller klipper du bort skotten som kommer i bladvecken (tjuvar). Busktomater behöver inte tjuvas men kan behöva glesas ur om de blir alltför täta. Tomaterna blir godast om de får utvecklas i sol. När plantan växt upp till taket är det dags att klippa av toppen. När plantan har många tomatklasar som börjar utvecklas är det bra att klippa bort några av bladen längst ner på plantan.

Vattna regelbundet och tillsätt EKO allgödsel, eller speciell tomatgödsel. Tomater behöver insekter för att pollineras, men du kan också hjälpa till genom att skaka lite i plantorna då och då.

Läs mer om hur du planterar tomater och andra grönsaker här.

Paprika/chili

Det är lätt att lyckas med paprika och chili! Det finns massor av olika sorter, söta eller heta i olika styrka och i olika färger. Plantera i planteringsjord av bra kvalitet, urnjord eller yrkesodlarjord är bäst.

Plantera i rejäl kruka, stor jordvolym ger bättre tillväxt och det blir lättare att passa vattningen. De vill ha mycket vatten och näring. Använd till exempel EKO allgödsel eller Bioväxt. Sätt stödkäpp i tid, plantan blir stor och frukterna tunga efter hand. Bäst är att ha den inne eller i växthus i början, när den växt till sig kan den sättas ute på skyddad plats. Paprika är bladlössens favorit så håll uppsikt! Plantan kan behöva sprutas av med vanligt vatten eller en mild såplösning.

Melon

Det är fantastiskt att skära upp och känna doften av en egen solvarm melon! Lättast att lyckas med är honungs- eller någon typ av nätmelon. Du sköter den som gurka, men här är det noga att hjälpa till med pollineringen. Ta en pensel och pensla från blomma till blomma. Melon tar upp till 60 dagar från blomma till färdig frukt, så det är bra att klippa in sidoskotten och toppa plantan i god tid så frukterna hinner mogna fram. När frukterna börjar växa till är det bra att arrangera någon typ av hängstöd så det inte blir för tungt för plantan. En bit av en nylonstrumpa som man trär om frukten, binder ihop och binder fast i taket fungerar bra.

Honungsmelon `Sweetheart´

Physalis (gyllenbär)

Lättodlad och tacksam! Kul att kunna lägga egna små exotiska bär på tårtan eller i fruktsalladen. Den växer kraftigt så plantera i en stor kruka med mycket jord. Vår urnjord passar utmärkt. Vattna rikligt och gödsla regelbundet hela sommaren.

Den är mycket tålig och kan stå ute på sommaren, men vänta med att sätta ut den tills risken för nattfrost definitivt är över. Placera den soligt och varmt. Om du inte har skördat klart när det är risk för frost igen på hösten kan du ta in plantan och låta de sista bären mogna inne.

Squash (zucchini)

Få växter kan ge lika mycket skörd som en squashplanta när den satt fart! Den kan användas i grytor och gratänger, grillas som den är eller fyllas med något gott. Det är bra att ha flera recept på lut när squashen börjar mogna!

Den vill ha varmt och gott för att trivas så ska du ha den ute bör du vänta tills jorden har värmts upp till 12-15 grader och risken för nattfrost definitivt är över. Plantera i urnjord i rejält stor kruka eller i näringsrik matjord i grönsakslandet. I kruka ger du regelbundet vatten och näring i landet vattnar du rejält om regnet uteblir. Skörda sqaushen när den är 20-30 cm, då är den som godast.

Aubergin (äggplanta)

Det är skojigt och lite exotiskt att få egna auberginer. De har så vacker färg! De är lättodlade men behöver mycket vatten och gödsel och tar stor plats.

Plantera i urnjord i riktigt stor kruka eller i bädd. Vattna rikligt och gödsla regelbundet med till exempel EKO Allgödsel eller Bioväxt. Plantorna blommar tidigt men frukterna behöver tid på sig för att växa till. Skörda när de är 20-30 cm.