Plantera grönsaker

Med våra grönsaksplantor får du snabbt resultat direkt. Vi går igenom vad du bör tänka på vid odling och hur du sköter dina plantor.

1. Plantera om i bra jord. För att plantorna skall utvecklas behöver de planteras om. En lucker och näringsrik jord är avgörande för resultatet. Rångedalas grönsaksjord är näringsberikad och kravmärkt. Låt grönsaksplantan stå och dra en stund i vatten och välj en lite större kruka med hål i botten. Tomat planteras djupt i en 20L kruka (busktomat 9L) medans gurka planteras grunt i en kruka på minst 20L.

2. Vattna, ställ ljust och bind upp. Vattna rikligt och regelbundet, gurkor är särskilt vattenkrävande. Välj ett ljust och svalt läge och bind upp plantorna vid behov med en blom- eller bambupinne. Till gurkplantor som ger långa rankor kan en bindtråd fästas från taket.

3. Tjuva tomatplantorna. Att tjuva tomatplantorna innebär att man tar bort de sidoskott som växer i grenvecken. Detta gör man för att sidoskotten annars tar energi från plantan. Busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas.

4. Tillför näring vid bevattning. För att plantorna ska blomma behövs mycket solljus, ordentligt med näring och rikligt med vatten. Tillsätt bladgödsel eller flytande näring vid bevattning enligt anvisningarna på förpackningen.

5. Avhärda och ställ ut. När risken för nattfrost är över avhärdas plantorna innan de planteras ut i växthus, odlingslådor eller i kökslandet. Lycka till!