Det bästa är att potatis kan odlas nästan var som helst och hur som helst. I ett trädgårdsland eller i en hink på balkongen, det behövs inte mycket för att få njuta av de godaste knölar du ätit!

Jord: Potatis trivs bäst i lucker och mullrik sandjord, men de har inga stora krav på tillvaron. Är din jord lerig bör du blanda den med barkmull och grus. Ge inte för mycket näring och välj en jord som inte är för näringsrik om du sätter i kruka. Kogödsel nermyllad i potatislandet är bra.

Läge: Potatis vill helst växa i soligt läge. Det viktigaste är att inte låta dem torka när knölarna utvecklas. Passa med vattningen om du odlar i kruka, eller om regnet uteblir. För bästa skörd bör jorden hålla en jämn fuktighet.

Förberedelse: Förgro potatisen 3-4 veckor innan du sätter den. Lägg sättpotatisen i en låda eller äggkartong och ställ den ljust i rumstemperatur. Vänta tills groddarna blivit ca 1-1,5 cm långa.

Plantering: Vänta tills jorden är 8 grader. Dra upp fåror som är tillräckligt djupa för att potatisen ska hamna 7-8 cm under jordytan. Sätt knölarna på 20-30 cm avstånd. Tidig potatis kan sättas något tätare än sena sorter. Avståndet mellan raderna bör vara ca 70 cm.

Under tillväxten ska potatisen kupas, det vill säga du drar upp jord över potatisplantorna när de har blivit 10-15 cm. De nya knölarna får inte utsättas för ljus, då blir de gröna och bildar ett giftigt ämne, solanin. Två gånger bör du kupa potatisen.

Plantering i kruka eller hink: Välj ett kärl som inte släpper igenom ljus. Det bör rymma minst 8-10 liter jord och ha hål i botten. Fyll hinken till knappt hälften med planteringsjord och tryck ner potatisen, täck med ca 5 cm jord. Vattna ordentligt och ha sedan koll på vattningen så inte jorden torkar för mycket. När blasten har växt ca en decimeter fyller du på med jord. Upprepa detta tills hinken är full ända upp.

Pallkrage: Det går också utmärkt att odla i pallkrage. Ställ då helst två kragar på varandra och fyll med rabattjord. Sköt potatisen som i vanligt land, se ovan.

Skötsel: Håll så ogräsfritt du kan och var noga med vattningen. Vattna rejält när du gör det! Tumregeln är att 30 mm (30 l/m2) vatten går ner 30 cm i jorden.

Skörd: Vissa sorters potatis blommar, ibland i vacker lilarosa färg. När den har blommat brukar det vara dags att skörda. Andra blommar inte men ger skörd ändå. Tidig potatis skördas när du tycker den är tillräckligt stor och tillagas direkt. Sen potatis kan ligga längre i jorden då får den tjockare skal och kan lagras, om du har möjlighet till det. Den kan vara kvar i jorden några veckor efter att den nått tillräcklig storlek men då bör blasten klippas av och tas bort.

Sorter: Det finns många goda potatissorter så prova gärna några olika. Vissa potatissorter passar särskilt bra till mos eller att ugnsrosta. Men en potatis som du precis har plockat upp ur ditt land eller din hink är så otroligt god att bara koka och lägga lite smör på!

Bra sorter som vi brukar ha i sortimentet är: Mycket tidiga: Marine, Minerva, Rocket, Solist, Timo. Tidiga: Casa Blanca, Linzer Delikatess, Maria, Maris Peer, Monte Carlo, Princess. Sommar: Amandine, Cherie, Kestrel Höst: Asterix, Blue Bell. Det finns numera nya och friska sorter som ersätter de äldre och mer sjukdomsbenägna sorterna, till exempel Kestrel som är en utmärkt ersättare för King Edward. Vi har också ekologiskt odlad sättpotatis.