Plantera träd

Oavsett om du funderar på ett äppel- eller prydnadsträd är det viktigt att utgå från din trädgårds förutsättningar. När du väl bestämt dig för träd finns det några enkla planteringsråd att tänka på för att ge trädet bästa förutsättningar från start:

1. Gräv en grop. Mät ut en cirkel, ca 80–100 cm i diameter, direkt på gräsmattan. Skär ut med en kantskärare. Ta undan grässvålen med en spade. Gräv ner till 60 cm djup.

2. Fyll på med näringsrik jord. Häll i 1,5–2 säckar busk- och trädjord. Blanda med befintlig matjord till en homogen blandning. Gör en grop för krukan, som legat i blöt medan du grävde.

3. Plantera trädet. Placera trädet i gropen. Se till att förädlingsstället, den lilla knölen längst ner på stammen, hamnar ovan jord. Trampa till och se så att trädet står rakt. Vattna rikligt.

4. Bind upp trädet. Bind upp trädet med sadeljord och tre stolpar. Då står det stadigt oavsett vindförhållandena. Ett stamskydd skyddar trädet mot gnagare och rådjur. Avsluta med ett lager täckbark över jordytan och klipp in grenarna. För äppelträd behålls en topp och 3-5 välriktade grenar.