Plantera häck

Att plantera en häck är ett utmärkt sätt att skydda tomten från både vind och insyn, samt ger en vacker inramning av din trädgård. Följ våra 4 enkla steg för en lyckad plantering av din häck:

1. Gräv en jordbädd. Börja med att gräva 50 cm djupt och 50 cm brett. Fyll upp med bra matjord som är näringsberikad med busk- och trädgårdsjord. En säck för två löpmeter är lagom. Det underlättar om man är två när man planterar häck.

2. Skydda rötterna från uttorkning. Lägg rötterna i en plastpåse under transporten från plantskolan och förvara i skuggan om solen är framme. Inför planteringen sätter du plantorna i rikligt med vatten 10–15 minuter så de hinner suga upp ordentligt.

3. Plantera häcken. Nu är det dags att sätta plantorna i jorden. Klipp in eventuella långa rötter och placera ut 3–4 plantor per löpmeter eller 25–30 cm mellan varje planta. Fyll på med jord och tryck till för att förhindra luftfickor och samt så att plantorna står raka.

4. Klipp ned plantorna. Direkt efter plantering klipps plantorna ned för att få en fin och tät häck. Måbär eller liguster klipps ned till cirka 15-20 cm från marken direkt. Efter en månad klipper du en gång till, ungefär 10 cm ovanför första klippningen.