En bra och väldränerad jord är grunden för en lyckad plantering med god växtnäring i din trädgård. Det som skiljer olika jordsorter åt är framför allt struktur, näringsinnehåll och pH-värde som anpassas efter olika växters behov. Vilken jord som är lämpligast beror på växtens förutsättningar och val av växtplats. Med vår jordguide hjälper vi dig att göra rätt val av jord för ändamålet.

Betydelsen av rätt jord: En bra jord där nedbrytning och omsättning fungerar optimalt låter växten ta upp näring, vatten och syre på ett bra sätt som gynnar tillväxten och skyddar mot angrepp och sjukdomar. Att välja jord omsorgsfullt är därför av stor vikt vid all plantering för ett lyckat resultat.

Rätt jord för ändamålet: Växtens egenskaper och växtplatsen är helt avgörande vid valet av jord. För att få rätt jord för rätt ändamål utgår man från vad som ska planteras ochvar. Beroende på vad du ska plantera krävs olika typer av jord. Är det i pallkrage, balkonglåda, kruka inomhus eller i trädgården?

Dränering och jordförbättring: Förutom vikten att välja en bra jord av för ändamålet, är det också viktigt att se till att marken är väldränerad vid plantering. Med tiden behöver du även tillföra nya näringsämnen till jorden. Beroende på förutsättningarna hos den befintliga jorden kan man behöva jordförbättra med tex gödsel, mull eller sand.

Jord och gödsel av hög kvalitet: Hos oss på Rångedala Plantskola hittar du ett brett sortiment med jord av hög kvalitet. Vi har även ett brett utbud av jordförbättringsmaterial.

Blomjord, Yrkes: Blomjord för krukväxter inomhus. Jorden är grundgödslad och kalkad. Innehåller leca och lera som ökar dränering samt binder näring och vatten.

Busk och trädjord KRAV: Vår egen kvalitetsjord. Speciellt framtagen för plantering av buskar, träd, häckar och perenner. Till buskar 3-5 L krukstorlek rekommenderar vi att lägga 1/2 säck per planteringshål samt blanda med lika del matjord som finns i rabatten. Till häckar rekommenderas normalt 5-7 säckar busk- och trädjord/10 löpmeter, blanda med befintlig matjord.

Grönsaksjord KRAV: Vår egen kvalitetsjord. Ekologiska grönsaksjord speciellt framtagen för grönsaksodling med rätt näringsbalans. Används till odling av grönsaker i pallkrage eller kruka, tex tomater, gurka, chili, potatis, persilja mm. Åtgång: 4 säckar/pallkrage. Näringen räcker i ca 4-8 veckor, komplettera sedan med Eko-Allgödsel. KRAV-certifierad.

 Medelhavsjord, Yrkes: Medelhavsjord har ett rikligt innehåll av lera och extra järn. Används till tex. citrusväxter, apelsinträd, nerium och lagerträd. Även lämplig till övriga växter som kräver tyngre, fukthållande och dränerande jordar samt har extra behov av järn.

Pelargonjord, Yrkes: Innehåller långtidsverkande näring och extra järn. Strukturen är luftig samt innehåller lera (binder näring) och sand (som skapar struktur). Används med fördel till alla slag pelargoner tex zonale, hängpelargon, rosenpelergon, Mårbacka och tulpanpelargoner. Tänk på att mer näringskrävande pelargonsorter ändå kan kräva ett näringstillskott under säsongen.

Rabattjord: Rabattjord är en tungjord som liknar matjord, men innehåller ej rotogräs. Innehåller lera, sand-grus, bark, torv och kogödsel. Använd till många delar av trädgården tex ojämnheter i gräsmatta, pallkragar eller fyllnad vid skapandet av en ny rabatt.

Rhododendronjord: Vår egen kvalitetsjord. Speciellt framtagen för alla surjordsväxter. Tex rhododendron, azalea, häxal, magnolia, japanska lönnar, blåbär och lingon.

Rosjord: Rosjord har en struktur av stabil torv med 10% kisellera som ökar vatten- och näringshållande förmågan och även stärker växtens immunförsvar mot svampsjukdomar som tex svartfläcksjuka. Innehåller utöver kogödsel även ett högre kalciumvärde för att gynna speciellt rosor. Använd även till klematis.

Såjord: Såjorden är anpassad näringsmässigt för sådd och innehåller därför endast 1/3 del av näringen i en planteringsjord. Fraktionen är finare än tex plantjord och innehåller också 10 % sand. Till sådd av fröer och sticklingar.

Urnjord, Yrkes KRAV: Vår egen kvalitetsjord. Speciellt framtagen för utplanteringsväxter i urnor och större kärl. Innehåller bla lera och kisel, sand samt blocktorv som ger en stabil struktur som ej faller samman. Innehåller även långtidsverkande gödning som förser växterna med näring från maj-september. Jorden är grundgödslad och kalkad med professionell gödning samt extra järn som många utplanteringsväxter har behov av. Passar till alla säsongsväxter. KRAV-certifierad.