Japansk lönn

Japansk lönn pdf

Till gruppen japanska lönnar räknar vi här de olika sorter och kultivarer som finns inom släktena Acer palmatum, A. japonicum och A. shirasawanum.

Den japanska lönnens skönhetsvärde i trädgården är stort. Dess skira, luftiga bladverk med färger i alla nyanser från tidigaste vårutspring till höstens fyrverkeri är svårt att motstå. Stam och grenverk ger också karaktär under årets alla årstider, inte minst vintern. Det går lika bra att använda den som solitär som i samplanteringar. Den är också mycket fin i kruka.

Läge: Dessa lönnar är väldigt anpassningsbara till olika jordar och miljöer. De passar i allt från stenpartiet till woodlandet. Deras rotsystem är begränsat och utgör ingen konkurrens till andra växter. Ett vindskyddat läge är däremot väldigt viktigt, då blåser inte bladen sönder och den slipper iskalla vindar på vintern. Plantering i upphöjda bäddar är också ett bra alternativ, speciellt om jorden i din trädgård är lerig eller dåligt dränerad.

En enkel indelning är denna:

– Grönbladiga sorter tål mycket sol

– Variegerade, vita och rosafärgade sorter vill ha delvis skugga, men en del tål även direkt solljus.

– Rödbladiga sorter behöver solljus för att utveckla sin färg men vill gärna ha lite skydd mot den mest stekande solen. Vandrande eftermiddagsskugga är perfekt.

Jord: Använd matjorden i din trädgård som bas och förbättra den genom att tillsätta en halv gång så mycket rhododendronjord. Även om japanska lönnar föredrar en svagt kemiskt sur jord är det inget krav. Däremot trivs de inte i jordar med riktigt högt pH.

Förberedelse: Gräv en grop som är 50 cm djup och 60 cm bred. Se till att bottnen är väldränerad. Förbättra den befintliga matjorden som beskrivits ovan.

Plantering: Fyll botten på gropen med 10-20 cm av jorden och trampa till. Sätt i plantan och fyll gropen till hälften med jord. Tryck eller trampa försiktigt jorden runt plantan så den står stadigt och vattna rejält. Fyll på resten av jorden och vattna igen.

Se till att lönnen hamnar i rätt nivå. Översta roten ska hamna precis under jordnivån och stammen får inte vara täckt med jord. Den färdiga planteringen ska bilda en liten kulle i förhållande till omgivande markyta eftersom den mullrika jorden sjunker med tiden, se skiss.

Gödsling: De har inga stora krav på näring. Lägg på en blandning av kogödsel, barkmull och löv sent på hösten, då blir det också ett bra vinterskydd.

Skötsel: Om du ska klippa din japanska lönn är lite av en smaksak. Den som vill forma sin lönn till en speciell form ska börja när busken är liten och göra det kontinuerligt. Lönnen ska klippas på sensommaren eller hösten. Kraftig beskärning görs när den har fällt bladen i oktober-november. På våren och försommaren blöder den och ska inte klippas! Använd en vass sekatör.

I övrigt klipper du bara bort döda och risiga grenar och sådana som du tycker försämrar utseendet.