Blomsterlök

Blomsterlök pdf

Vårblommande lök: Möt våren med ett hav av spirande knoppar! Hösten är bästa tiden att sätta vårblommande blomsterlök. 

Läge: Gemensamt för de flesta lök-och knölväxter som planteras på våren är att de trivs bäst i sol eller i halvskugga.

Jord: De flesta vinterhärdiga lökar och knölar trivs bäst i väldränerad jord.

Plantering: Löken planteras i september – oktober, gärna så tidigt som möjligt för att löken skall hinna rota sig innan vintern. Gräv en grop 2-3ggr djupare än höjden på löken och plantera med den spetsiga sidan upp. Blanda jorden med benmjöl och återfyll gropen. Vårt benmjöl är ekologiskt, långtidsverkande samt hjälper till att stärka löken mot angrepp och vinterkyla. Vattna för att stimulera rotbildningen och märk upp din plantering. Nu är det bara att vänta på att vårsolen tittar fram så att du kan njuta av spirande knoppar. Efter blomning kan blomman plockas bort men låt bladen gulna före de avlägsnas så att näringen kan återgå till löken inför nästa års blomning. Lök i krukor vinterförvaras mörkt och svalt med sparsam vattning.

Skötsel: Vattna med stril för en jämn fuktighet.

Tips: Plantera olika vårlökar tillsammans i flera lager för att få en längre blomningsperiod där lökarna avlöser varandra. Krokus, snödroppar och olika sorter av Scilla hör till de tidigaste sorterna och följs av pärlhyacinter, narcisser och tulpaner. Tänk på att välja lök som håller en hög kvalitet. Ju bättre sättlök desto vackrare och längre blomning.

Sommarblommande lök: Med lättodlad blomsterlök som sätts på våren kan du enkelt komponera dina favoriter

och skapa härliga färgteman varje år. Fyll dina krukor och rabatter med dahlior, gladioler och begonior och njut av dess underbara blomsterprakt under hela sensommaren och långt in på hösten. 

Läge: Dahlior och gladioler trivs bäst i full sol och vindskyddat läge. Begonia trivs bäst utomhus i halvskuggigt läge.

Jord: Plantera i vår näringsrika urnjord.

Plantering:  Under april-maj är det bra tid att börja driva upp dina knölar. Förodla gärna i kruka inomhus för en tidigare blomning och ställ ut när risken för frost är över. Plantera dahlia och begonia grunt så att knölen precis är täckt, gladioler sätts på 5-7cm djup. Ställ krukorna ljust och varmt tills skott tittat upp och därefter på en svalare plats. När vädret tillåter är det dags för plantorna börja att avhärdas. Ställ ut korta stunder utomhus och öka tiden succesivt, innan du slutligen planterar ut i krukor och rabatter. Många sorter går utmärkt att vinterförvara svalt och kan omplanteras år efter år.

Skötsel: Dahlior vattnas regelbundet, låt ej torka ut. Begonior vattnas måttligt vid sidan, låt torka något mellan givorna. Gladioler trivs i lite fuktig jord, vattna vid torka. Håll ogräs och sniglar borta och plocka gärna in buketter i takt med blomning för att gynna knoppbildningen. På hösten när frosten kommer är det tid att gräva upp knölarna och placera torrt och frostfritt i väntan på nästa säsong.