Sättlök

Lök pdf

Att odla egen lök är roligt och enkelt. Sättlök har låga krav på omvårdnad och ger en god skörd till liten insats. Gemensamt för de olika sorterna är att de trivs i soligt läge och mullrik jord samt gynnas av jämn vattning och gärna extra kalk. Det finns många goda lökarsorter som passar för olika ändamål. Gul lök, rödlök, schalottenlök, silverlök och vitlök har alla unika egenskaper och skiljer sig åt i både utseende och smak. Det kan därför vara en god idé att odla flera sorter tillsammans. Värmebehandlad lök rekommenderas för att säkra kvalitet och motståndskraft samt minska risken att löken går i blom, vilket gör löken oätbar.

Läge

Löken trivs bäst i full sol. Ett blåsigt läge gör det svårare för lökflugan att angripa skörden. Det viktigaste är att inte låta odlingen torka när löken utvecklas.

Jord

Löken trivs i lucker, väldränerad och mullrik jord. Förbättra vid behov med tex biokol. Är din jord lerig bör du blanda den med barkmull och grus.

Plantering

I april – maj, när jorden reder sig och jordtemperaturen är ca 10 grader är det dags att plantera. Rödlök planteras något senare. Sätt ut löken med den trubbiga rotändan nedåt, så att toppen sticker upp ca 1 cm ovanför jordytan. Plantera med ett avstånd på 5-15 cm i raderna och ett radavstånd på 20 cm. Vid tät plantering ger gallring under sommaren lökar för färskkonsumtion medan resterande får stå kvar till sensommaren för inlagring. Scharlottenlök gallras ej och planteras därför med ett längre avstånd mellan klyftorna.

Pallkrage:Det går utmärkt att odla lök i pallkrage. Ställ då två kragar på varandra, fyll med jord och plantera som i vanligt land, se ovan. Ett nätöverdrag ger ett bra skydd mot fåglar, insekter och ohyra.

Skötsel

  • Vattna regelbundet och rensa ogräs mellan plantorna. Ett tunt lager med gräsklipp hjälper till att bibehålla fukten och tillför näring.

Skörd

Under sensommaren, när bladen gulnat och blasten lagt sig är löken klar att skördas. Om vädret tillåter kan löken tas upp och torkas på plats i solen, annars på varm och torr plats ett par veckor för ökad hållbarheten. Därefter förvaras lökarna mörkt, torrt och svalt.

Odla vitlök

Egenodlad vitlök är mycket användbar och är ofta mildare och finare i smaken än den köpta. Om du vill odla lite större vitlök är hösten bästa tiden för plantering. Vissa sorter kan planteras på våren men ger oftast mindre lökar som inte hinner få klyftor.

Jord

Vitlök vill ha en lucker, väldränerad och mullrik jord med mycket näring. Blanda ned biokol för att jordförbättra.

Plantering

Plantera i september – november. Välj en utsädeslök och dela i klyftor. Plantera varje klyfta med den spetsiga sidan upp på 10 cm djupt med 15 cm mellanrum. Fyll igen fårorna, vattna. När våren kommer och vitlöken börjat växa återupptas vattning och näring tillförs.

Skörd

På sensommaren när bladen vissnat ned är det tid att skörda. Torka och förvara löken svalt.

Tips: För att undvika jordsjukdomar som försämrar odlingsmöjligheterna på lång sikt rekommenderar vi att alltid välja utsädeslök i trädgårdshandeln samt att helst byta växtplats varje år.